Geerlings & zn Haarlem

Herbestemming voormalige specerijengroothandel

Op een van de oudste plekjes van Haarlem gelegen voormalig bedrijfspand, waarvan de linkerzijde is omgebouwd naar 10 appartementen met inpandige parkeergarage.

Vermoedelijk daterend uit 1850 heeft dit gebouw al veel transformaties ondergaan. Hoewel de gevel anders doet vermoeden zijn het feitelijk twee verschillende panden geweest. Na een brand in de jaren 50 heeft de voorgevel een meer uniforme uitstraling gekregen.

De linkerzijde pand was zeer langs in gebruik door de firma J.B. Wynants & zn, grossiers behangers en stoffeerderscournituren. De rechterzijde was een springveren- en matrassenfabriek. Op een gegeven moment is het pand in bezit gekomen van J.J. Geerlings & zn, welke handelden in specerijen.

Het pand heeft in hoofdopzet een langerekte vorm naar achteren.  Om hier appartementen in te kunnen vormen is midden in het pand een lichthof gemaakt  voor extra daglicht. De zeer hoge vrije hoogte is gebruikt door deels extra verdiepingen toe te voegen. De indeling van de gevels is licht gewijzigd, zonder dat de kenmerken uitstraling is verdwenen.

Opdrachtgever: projectontwikkelaar