Breedstraat Alkmaar

Restauratie en verbouw van voormalig poppodium en naastliggend kantoorgebouw tot appartementen

Dit project bestaat uit twee losse projecten: het voormalige poppodium Victorie en een nabijgelegen kantoorgebouw. Victorie kent al een lange geschiedenis, vroeger was dit al een uitgaansgelegenheid genaamd ‘Het wapen van Heemskerk’, na een grote brand eind jaren 30 is het in Amsterdamse schoolstijl verbouwd. Later was het pand beter bekend als poppodium Atlantis, en meer recentelijk als podium Victorie. Door nieuwbouw van Victorie op een andere locatie kwam het pand leeg te staan.

Het gehele casco van Victorie is gerestaureerd met behoud van de oorspronkelijke detaillering, in het dak zijn enkele bescheiden dakkappellen geplaatst en aan de achterzijde is een lichthof gecreëerd. Een dakopbouw op het platte dak achter de langskap dient ter vergroting van het volume. In totaal zijn er 24 appartementen ondergebracht.

In 2019 heeft dit project de puienprijs gewonnen.

Het nabijgelegen kantoorgebouw, gebouwd in begin jaren ’80, diende oorspronkelijk als kantoorruimte voor de gemeente. De laatste tijd waren hier diverse bedrijven gevestigd. Er is gekozen om het buitenblad van de afstandelijke en modernistische voorgevel te verwijderen, hiervoor is in de plaats een klassieke gevel gekomen. In het pand zijn 14 appartementen gerealiseerd en was tevens genomineerd voor de puienprijs 2019 in de categorie projectmatig gebouwde woningen.

Opdrachtgever: projectontwikkelaar