Bollenschuur Vogelenzang

Restauratie en verbouw bollenschuur tot woonhuis

Deze uit 1900 daterende bollenschuur is een gemeentelijk monument en is kenmerkend door de mansardekap en de vele gevelopeningen. Deze zorgden voor ventilatie door de deuren tegen elkaar open te zetten. In de loop van de vorige eeuw zijn bij verbouwingen meerdere gevelopeningen dichtgemetseld of aangepast. De oorspronkelijke stellingen zijn verwijderd en aangezien deze onderdeel waren van de constructie is er een nieuwe staalconstructie aangebracht.

Doordat er lange tijd geen tot weinig onderhoud is geweest had de bollenschuur dringend onderhoud nodig. Dit betrof met name het exterieur, het casco was nog in zeer goede staat.

Om de schuur geschikt te maken voor bewoning zijn alle gebouwschillen geïsoleerd, en wordt duurzaam verwarmd door gebruik te maken van een luchtwater warmtepomp in combinatie met strategisch geplaatst zonnepanelen en vloerverwarming.

Alle gevelopeningen zijn weer terug gebracht in oorspronkelijke staat, waardoor het gebouw weer de luchtigheid uitstraalt welke het ooit had.

Opdrachtgever: particulier

In samenwerking met: Buro Frans Polman